Eskils medelsvårdebut

Foto Maggan Magnusson Osmund Foto Maggan Magnusson Osmund

16 februari

Då var Eskils medelsvårdebut avklarad och jag tycker att han skötte sig strålande. Det var ingen lätt tävlingsplats vi hade valt, men det var ju första msvB´n i närheten, så det fick bli så. Södertälje brukar också ha trevliga tävlingar, så det kändes ändå som ett bra val.

Vädret var blåsigt, kallt och snöblandat regn och när han väl skulle ut ur trailern var det kolsvart, för vi startade 18.05. Eller, ja, det trodde vi att vi inte skulle göra, för domaren låg ca 20 min efter. Jag pratade med sekretariatet, som sa att dom skulle ta in lite tid på pausen, men en kvart sent var det. Jag vill inte ha för lång framridning på Eskil, för han blir så trött av alla intryck, så jag räknade med att sitta på honom max 25 min innan start.

När vi kom in på framridningen, så var det en häst som stod på bakbenen och hon var tvungen att korrigera den framåt hela tiden, den tog han ändå ganska ok, men det var en ryttare, som hade ett komplett krig med sin häst och sporrade den och bråkade rejält med den, den klarade vi av mindre bra.

Jag vet ju att han blir sadeltvångig när han är spänd, så det är bara att ta sig upp snabbt och sedan trava iväg, helst utan ett enda skrittsteg, så brukar det släppa efter en liten stund. Det var med andra ord bara att att trava in i röran och försöka hålla sig undan. Det höll på att gå åt skogen, för ryttaren som sporrade sin häst kom farande i sidled framför oss, bråkandes med hästen och jag hann tänka "nu går det åt skogen", för jag kände ur Eskil laddade på, men han var superduktig och höll sig på mattan.

Precis när han började andas, så sa Robert: "Dom är inte sena längre, du rider 18.05...... Spännande........

In på tävlingsbanan, snurra framför domaren ett par varv, igångblåst i princip direkt och sedan var det bara att rida.

Helt fantastisk! Spänd med lydig, skötte sig super, blev rädd i ena hörnet (han och ungefär 75% av alla hästar i klassen, var ett konstigt fönster där med folk, som rörde sig bakom). Vi missade ett byte (sent och platt, men rent) och en volt pga hörnet, plus att det blev 6 på lösgjordheten. Resultatet blev 66.1% och en åttondeplacering i hård konkurrens i hans första medelsvår B start.

Det man tog med sig från tävlingen var nog ändå att diskussionen om att sittande domare inte får vara även överdomare verkligen är befogad. Hade det funnits en rörlig överdomare på platsen hade den sporrande ryttaren på framridningen inte fått fortsätta sin uppläxning av hästen och vi andra hade fått bättre förutsättningar. Men viktigast av allt, hästen hade inte behövt få utstå det den fick vara med om. Hästens upplevelse måste ha varit lugnt sagt negativa.

Vad ska man göra, jag pratade med flera som hade reagerat på ryttaren och vi var flera som var på väg att säga till, men man har fullt upp och ska snart in och tävla. Samtdigt så känner man efteråt att man borde ha sagt något, men det är ju överdomarens jobb och om domaren, som i det här fallet, sitter i manegen och dömer blir det svårt.

Jag hoppas att ryttaren själv insåg efteråt att "det där var nog inte så bra" och inte gör om det igen, men det kanske är för mycket att tro :-(

Hur som helst, så visade Eskil att han verkligen är en blivande stjärna!Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Sylvia Berglund » ibland stannar tiden till:  ”HERREGUD!! Detta är verkligen ett chockerande och ett äkta vittnesbörd..Jag besö..”

  • Chief Eli Dodoru » TANTKALAS:  ”Det här är mitt vittnesbörd om chef Eli Dodorus bra arbete som hjälper mig .... ..”

  • Linda » tidsoptimist......:  ”riktigt fin blomster dekoration! www.hanssonlinda.blogspot.com”

  • Anna » Att gå på tygeln:  ”Tyvärr måste man ofta ta upp de i den formen för att få bra poäng på tävling. Fö..”

  • Ingela » Att gå på tygeln:  ”Amen!!”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-